28 12
發新話題

大家鐘意揸棍波 or 自動波

大家鐘意揸棍波 or 自動波

各位大大, 唔知你地而家揸棍波定自動波多

個人覺得棍波比較有駕駛樂趣.  不過塞車時就辛苦d
Cannondale Prophet

棍波最愛, 但如果一般駕駛, 還是自動方便...

棍波-------好似難d,,勁d   多d人認受

我覺得揸棍波車會專心d,
不過自動波睇落好似方便d

引用:
原帖由 reck 於 2007-5-28 22:54 發表
棍波-------好似難d,,勁d   多d人認受
唔係難, 都係講慣性, 習慣o左就唔覺難, 至於掌握何時轉波, 我習慣靠耳仔聽同感覺. 棍波o既最大優點係可以將車o既性能發揮特淋漓盡致, 由起步, 加速到極速(一般到呢part最好有tuning)都能揮洒自如.

至於勁唔勁, 都係睇駕駛者對架車o既性能有幾熟悉, 同埋佢o既袈駛技術而定.

梗係棍波正啦

棍波上斜時可以用低波扯上去, 其實都真係講習慣, 開始時用棍波起步比自動波慢, 揸慣左就快過自動波起步 (當然同級車計)

引用:
原帖由 shvictor 於 2007-5-28 22:37 發表
重點!!

塞車時愛死自動波~
平時就鐘意棍波~

只求清香一炷~iii~不管魂歸何處

香港  紅綠燈.....棍波都好煩下......

雖然我都鐘意棍波多d.....

引用:
原帖由 okok2003 於 2007-5-29 01:35 發表
香港  紅綠燈.....棍波都好煩下......

雖然我都鐘意棍波多d.....
唔煩的, 係塞車先hihi...

我鍾意玩棍
不過冇車玩

引用:
原帖由 Pyrobaby 於 2007-5-29 00:38 發表
重點!!
如果塞車一個鐘, 後果就係, 條左腳好似踩車上完太平山咁

引用:
原帖由 shvictor 於 2007-5-28 22:37 發表
各位大大, 唔知你地而家揸棍波定自動波多

Manuel ,識揸一啲都唔辛苦,包括斜路。

其實依家既自動波已經做得好好, 對引擎的負荷有很好的控制, 點舞架車都唔會點傷個引擎.
棍波就真係要識控制引擎轉數, 同極力子的離合, 技術唔夠既, 燒極力子, 燒遮, 死谷傷車隨時出現,
講舒服, 或者自問唔夠料既, 自動波啦.
人車都有料又想飛車既, 一定係棍波啦. 緊記, 係香港唔飛車既唔好玩棍波, 得辛苦兩個字.

28 12
發新話題